söndag 25 maj 2008

Eurovision

Som vanligt var jag bänkad framför TV'n för att med skräckblandad förtjusning insupa finalen i Eurovision Song Contest. Jag kan inte riktigt sätta fingret på vad det är som lockar. Inte är det musiken och inte är det själva tävlingen. På något sätt tror jag det är lockande bara för att det så osannolikt usla låtar, extremt konstiga kläder, översminkade sångerskor, entusiastiska programledare mm mm.Sveriges "hopp" Perrelli var i vanlig ordning en av favoriterna "åtmistone i svensk press". Men det är tydligt att smaken är väldigt olika i Europas länder. Visst kompisröstas det, men jag tror att vi tycker väldigt olika beroende på var vi bor. För att de musikaliskt bästa låtarna ska vinna kan man inte överlåta åt folket att rösta. Folket har ingen koll. I sin dumhet röstar de på den låt de tycker bäst om. Fy!!

Så länge arrangörerna tjänar sådana enorma summor på telefonröstning kommer det att se ut så här. Folket bestämmer. De f d öststaterna skickar sina stjärnor, och satsar hårt. Övriga skickar med några få undantag B-laget. Och man vet att Turkiet får 12 poäng av Tyskland, Grekland detsamma av Cypern etc. Och naturligtvis röstar de nordiska länderna på varandra, inte för att vi är kompisar - utan bara för att våra låtar är de absolut bästa, så klart.

Men det var lika kul som vanligt. Man fick svära, skratta och förbanna. Ryssarna satsade hårdast och vann naturligtvis därför.

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2