onsdag 29 oktober 2008

Radarparet

Ikväll träffade vi författarna Börge Hellström & Anders Roslund i Sällskapet Deckarvännerna. De har gett ut fyra prisade och prisbelönta böcker och är på gång med en femte.

Deras kriminalromaner hamnar mycket om skillanden mellan hämnd och upprättelse. Ofta skriver de om våld och övergrepp mot barn och ungdomar vilket gör deras böcker i många stycken plågsamma att läsa. Ämnena de tar upp är angelägna och känns viktiga att belysa. Och trots att ämnen är just plågsamma har böckerna ett högt underhållningsvärde och är bitvis fyllda av humor. Som kontrast till allt elände figurerar den ganske tväre och omöjlige polisen Ewert Grens som har pippi på Siw Malmkvist som han lyssnar till i tid och otid. Mest otid.

Börge Hellström nedanför någon av Odd Fellows gamla storsekreterare. Gammal anfader, eller?
Läs dem, vet jag! De är absolut värda en stor publik. De heter i ordning: Odjuret, Box 21, Edward Finnegans upprättelse och Flickan under gatan. De kan läsas fristående var för sig och inte nödvändigtvis i rätt ordning även om samma poliser dyker upp i alla böckerna.

Anders & Börge hade mycket att berätta och publiken var både andlös och frågvis. På det hela taget en trevlig kväll som Herr Omar skulle ha sagt.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Där hade jag definitivt velat vara med ... jag verkligen ÄLSKAR deras böcker. Väntar ivrigt på att den 5 ska komma ut.

Tjingeling MyyZz

Nisse Scherman sa...

De sa att de ska lämna in manus nu på måndag. Sedan ska alla kvarnar mala. Nästa år någon gång, vår eller höst?

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3