tisdag 28 april 2009

Ingrid Hedström: Flickorna i Villette - Bokomdöme

Flickorna i Villette
av Ingrid Hedström
Alfabeta 2009

Det finns många som gör anspråk på att kallas Sveriges deckardrottning. Här stiger ytterligare en kronprinsessa fram. Ingrid Hedström fick förra året Svenska Deckarakademins debutantpris för Lärarinnan i Villette. Nu kommer efterföljaren Flickorna i Villette. Och den är ännu bättre, Hedström har tagit ett steg till i sitt deckarskrivande och kommit upp på samma nivåer som Åsa Larsson, Anna Jansson och Karin Alvtegen. Hon utklassar andra prinsessor som Marklund, Läckberg och Jungstedt.

Hennes böcker tilldrar sig i den fiktiva belgiska staden Villette. Det kan ju tyckas ointressant och tråkigt, men man blir snabbt engagerad i stadens händelser och intriger även om handlingen är förlagd till 1994. Håkan Nesser har ju redan provat på att lägga sina romaner utanför Sverige, men han har ju valt att även ha ett fiktivt land. Nittiotalets Belgien innehåller som vi minns många dramatiska händelser som t ex politikermord, korruptionsskandaler och den stora pedofilhärvan. Det lämpar sig då mycket bra som miljö för författarens stillsamma ton och stil. Ingrid Hedström är till vardags utrikesjournalist på Dagens Nyheter. Hon har tidigare varit stationerad i Bryssel.

Utan att ta till våldsbeskrivningar lyckas hon ge läsaren spänningsupplevelser och ryggradsrysningar utöver det vanliga. Och seriemord på unga flickor är ju inte precis ett ämne som är ovanligt i böcker numer, men Hedström lyfter fram andra saker än de vi läst av andra. Jag blev t ex mycket berörd av stycket när huvudpersonen, en kvinnlig undersökningsdomare som heter Poirot!!!!!, framför ett dödsbud till ett par förtvivlade föräldrar. Mycket starkt skrivet.

Även i denna andra bok kunde jag på ett tidigt stadium lista ut vem som var förövaren. Författaren är kanske lite väl tydlig när hon lägger ut sina små ledtrådar. Hon hade inte heller behövt avsluta boken med en actionfylld mördarjakt. Det hade gått lika bra med en stilsam avslutning i stil med bokens övriga delar.
BETYG: 5 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2