lördag 23 maj 2009

Varg Gyllander: Somliga linor brister - Bokomdöme

Somliga linor brister

Av Varg Gyllander
Bra Böcker 2009
Varg Gyllander är pressekreterare vid Rikskriminalpolisen och väl insatt i polisiära rutiner. När han nu romandebuterar använder han sina kunskaper väl. I svenska sammanhang är det ganska ovanligt med en kriminaltekniker som huvudperson, så Ulf Holtz blir här en trevlig bekantskap. När några unga graffitikonstnärer brutalt mördas blir han involverad i utredningen, både i sin roll som polis och på ett mer personligt plan. Det är en utpräglad storstadsroman med igenkännliga miljöer och gott om ganska vanliga människor

Den här boken skulle mycket väl kunna vara ett filmmanus av den typen som ofta görs numera, med mycket action. Boken innehåller många dramatiska scener som man lätt kan tänka sig applicerbara till en spännande underhållningsfilm.

Gyllanders debut lovar gott och jag är säker på att han kommer att skriva efterföljare. Men han måste nog tona ner kriminalteknikerns inflytande i utredningen. Ulf Holtz har rena enmansshowen när han på egen hand försöker lösa brottet. En cowboy i laboratoriet. Men det är välskrivet och mycket spännande. Lite mer bakgrundsinformation om huvudpersonerna skulle inte heller skada, och kanske någon eller några fler parallella intriger.
Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8