onsdag 12 augusti 2009

Mari Jungstedt: Den dubbla tystnaden - Bokomdöme

Den dubbla tystnaden
Av Mari Jungstedt
Bonniers 2009

Jungstedt har nu skrivit sju kriminalromaner. Alla med ordet ”Den” eller ”Denna” i titeln, och alla med Gotlandskommissarien Anders Knutas i huvudrollen. Men denna gång får hans kollega Karin Jacobsson kliva fram och ta mer plats och utrymme. Och det är bara bra eftersom hennes person och hennes liv är det enda som är någorlunda intressant i Jungstedts böcker.

Språket är övertydligt, stolpigt och naivt, det känns nästan som om hon skriver för barn eller en ”lättläst bok”. Intrigen är förutsägbar, ointressant och helt utan nya grepp eller infallsvinklar. Att Jungstedt kan sälja så bra är för mig en gåta. Kan det vara så enkelt som att hon säljer på sin höga kändisfaktor trots att kvalitén är låg.

Det verkar som om många författare idag skriver sina böcker efter samma förutbestämda mall och koncept. Något i barndomen ska hämnas i vuxen ålder, och det krävs i genomsnitt tre mord för att fylla bokens sidor.

Nu är det trots allt återblickarna till mördarens barndom som är intressantast och bäst beskrivna. Intressant är också kopplingen till Ingmar Bergman, hans livsverk och bortgång. Kanske ska Jungstedt skriva annat än kriminalromaner. De är brottsligt tråkiga.

BETYG: 1 tomteluva

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3