torsdag 13 augusti 2009

Tomas Arvidsson: Den poetiska hunden - Bokomdöme

Den poetiska hunden
Av Tomas Arvidsson
Damm förlag 2009
Även om Tomas Arvidsson har tagit livet av sin studierektor från Enkelstöten, Dubbelstöten m. fl. så är han still going strong. Studierektorn Jan Bertilssons ande vakar över denna bok, och han förekommer också som referens vid en fnissframkallande diskussion om chefskap.
Tomas Arvidsson skriver i sann Donald Westlakeanda. Humorn är stor och lockar till skratt. Bovarna är smarta och klantiga samtidigt i en härlig symbios.  Bovarna i denna bok har Arvidsson skrivit om tidigare. Kassaskåpsexperten Kenneth Lind (numera frimärkshandlare) och data- och säkerhetsexperten John Frithiof Gary Sven Mattson.
Dråpliga är de situationer dessa båda kombattanter råkar ut för. Men det blir aldrig buskis eller larvigt. Därtill är Tomas Arvidsson alltför skicklig i sin behandling av svenska språket. Jag måste säga att jag njuter till hundra procent av att dessa gentlemannatjuvar lyckas med konstkupper, frimärkskupper och utpressning av illasinnade bedragare. De jagas som förr av den sympatiska försäkringsutredaren Karolina Jonsson. En kvinna som är lika smart som hon är medmänsklig. Därtill får vi möta allehanda udda skrattretande personer.
Tomas Arvidsson fick förra året Svenska Deckarakademins Ture Sventonpris ”Temmelburken”. Med all rätt. För även om Arvidsson skriver för vuxna så är hans humor i sann Ture Sventonanda. Han är numera pensionär. Förhoppningsvis innebär det att han får tid över att skriva fler trevliga böcker som denna.
BETYG: 4 tomteluvor

Inga kommentarer:

Victoria Björn Blomqvist: Bortom trädens gräns - Bokomdöme

  Bortom trädens gräns Av Rebecka Björn Blomqvist Piratförlaget 2024 ISBN 97891642008972, Inbunden, 378 sidor Det här är författarens tredje...