måndag 2 november 2009

P. J. Tracy: Dött lopp – Bokomdöme


Dött lopp
av P. J. Tracy
Bra Böcker (pocket) 2009
Översättning Marie-Louise Skeppholm
Original Dead Run (2005) på svenska (2007)
Författarnamnet P. J. Tracy är en pseudonym för mor och dotterparet Patricia och Traci Lambrecht. De har gett ut fyra i USA kritikerrosade kriminalromaner om mjukvaruföretaget Monkeewrench. Detta är den tredje i serien. Det ryktas också om att en femte bok är på väg. Traci har en egen hemsida:  http://www.pjtracy.net/content/index.asp
Grace McBride och Annie Belinsky, Monkeewrenchs grundare hamnar tillsammans med polisen Sharon Mueller i ett hiskeligt äventyr med mycket dramatik, våld och spännande händelser. Efter ett bilhaveri kommer de till staden Four Corners där de hittar…..absolut  ingenting. Inte ens några människor. Något fruktansvärt har hänt, och därifrån rullas den hårresande historien upp.
Det är väldigt amerikanskt och ganska svårt att svälja för en normal svensk läsare. Både människor och dialog har drag av amerikanska TV-serier. Tuff jargong, några udda typer som har hjärtan av guld, hårdhudade kvinnor etc. Bäst är boken i beskrivningarna av den amerikanska landsbygden, d v s de avsnitt som inte har någon kriminalanknytning. Men när dialogen tar överhanden, och det är mycket dialog i boken, känns det styltigt och krystat. Det kan naturligtvis bero på översättningen, jag har inte läst boken på engelska.
Författarna försöker anlägga något slags genusperspektiv på handlingen. Kvinnor kan. Men det blir mest fjantigt. Men det är naturligtvis ruskigt spännande, som en film eller en TV-serie. Sugen på de andra böckerna i serien? Nej, det blev jag inte!
BETYG: 2 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2