måndag 28 december 2009

Åke Axelsson: En sten för Anders F - Bokomdöme


En sten för Anders F
Av Åke Axelsson
Isaberg Förlag 2009
Åke Axelsson debuterade 2004 med En grönsakshandlares död och två år senare kom En man steg av bussen. Med En sten för Anders F fortsätter han sin vana med fantasieggande titlar. Tyvärr lovar titlarna mer än innehållet. Böckerna är ganska slätstrukna och tråkiga.
Åke Axelsson har varit polis i över 40 år, större delen av tiden har han tjänstgjort som kriminalkommissarie i Umeå. Därför skriver han med sakkunskap om både Umeå och polisarbete. Och det är kanske det som gör det lite tråkigt. Verkligheten är inte alltid det mest roliga att läsa om, i alla fall inte i denna form av underhållningslitteratur.
Upptakten är ett hotbrev som landshövdingen får ta emot. Umepoliserna Fahlén, Hamberg och Hedström får utreda. När en man hittas mördad i ett sommarstugeområde finner man möjliga kopplingar mellan mord och hot.
Lite mer humor och lite mer fantasifull och levande beskrivning av människorna i intrigen hade gjort denna historia bättre, men för all del – Axelsson har potential att bli en hygglig kriminalförfattare.
BETYG: 2 tomteluvor 

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3