fredag 4 december 2009

Mats Ahlstedt: Mordet på Ragnhildsholmen - Bokomdöme


Mordet på Ragnhildsholmen
av Mats Ahlstedt
Kabusa Böcker 2009
Detta är den fjärde deckaren om Sören Högström och Fatima Wallinder vid länskriminalen i Göteborg. Mats Ahlstedt har med dessa böcker etablerat sig bland de svenska deckarförfattarna utan att för den skull nå upp till de allra bästa.
Därtill är hans intriger lite för oengagerande och hans språk lite för onyanserat och enkelt. Han bygger traditionella polisromaner med ganska förutsägbara handlingar och upplösningar. Ahlstedt berör många problem, men tar liksom inte steget fullt ut utan hastar vidare till nästa anhalt.
Men det är för all del både spännande och underhållande. Boken är på gott och ont mycket lättläst. Och bitvis kan man glömma bort det ganska schabloniserade språket och identifiera sig med karaktärerna och bli nyfiken på upplösningen.
Fatima Wallinder är en färgad polis med de problem det kan leda till i en yrkeskår med många fördomar. Problem som endast ytligt berörs. Här kunde författaren borra djupare för att ge mer märg åt hennes karaktär.
En man hittas mördad på Ragnhildsholmen. Vittnen som hört skott i natten hittas döda. Högström och Wallinder får brottas med gängkriminalitet och droghandel. Den finska barnförflyttningen under andra världskriget spelar en mycket stor roll i intrigen.
BETYG: 2 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2