söndag 24 januari 2010

Annika Alm: Ohyra -Bokomdöme

Ohyra
Av Annika Alm
Bokförlaget Mormor 2009
Författarens första bok Vingklippt tyckte jag mycket om. Den lovade mer. Därför läste jag denna uppföljare med samma polis i huvudrollen med stora förväntningar.
Tyvärr lyckas inte Annika Alm infria dessa. Boken verkar, till skillnad från den förra, ha tillkommit i stor hast. Det är inget fel på själva grundidén, men här hade det behövts flera bearbetningar innan slutprodukten blivit klar.
Språket är styltigare än tidigare och handlingen är uppbyggd kring en allt för stort antal tillfälligheter. Och återigen har en författare lockats att låta mördaren komma till tals i kursiv stil lite här och där.
Inledningsvis blir en pensionär brutalt och oförklarligt mördad på en gata i Stockholm. Spåren leder tillbaka till 60-talets problematik med behandlingen av det s k resandefolket. Detta hade kunnat bli en intressant bok som behandlat sådana känsliga ämnen som tvångssterilisering och osunda fosterhemsplaceringar. Men dessvärre blir det aldrig riktigt trovärdigt beskrivet.
Intentionen är mycket god och jag hoppas att Annika Alm kommer åter med en mer genomarbetad bok. Hon har ju visat vad hon kan.
Betyg: 2 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8