lördag 16 januari 2010

Karin Wahlberg: Matthandlare Olssons död - Bokomdöme

Matthandlare Olssons död
Av Karin Wahlberg
Wahlström & Widstrand 2009
Man blir alltid lika glad när man läser böcker av författare som hela tiden utvecklas i sitt skrivande. Jag tyckte redan att Karin Wahlbergs första deckare var mycket lovande. Därefter har varje ny bok överträffat den förra. Detta är nu den sjunde i raden om läkaren Veronika Lundborg och hennes man polisen Claes Claesson. Och det är minst lika intressant att följa dessa både och deras familj som att föröka lösa bokens kriminalgåta, om inte mer.
För det är i personbeskrivningarna och i de för författaren välkända miljöerna som böckernas styrka ligger. Det vore kanske inressant att någon kommande del i denna historia skulle kunna sakna kriminalinslag.
En svensk till synes mycket ordinär man blir mördad på en färja i Turkiet, matthandlaren Olsson. Allt är inte vad det synes vara och Claes Claesson, som under utredningens gång blir tvåbarnsfar, sätts att leda utredningen. Turkiska mattor dyker upp i handlingen både här och där. Självklart finner vi då referenser till Ture Sventons vän Herr Omar med sin flygande matta. Diverse andra sidohandlingar kryddar boken, de flesta i sjukhusmiljö. Så brukar det vara i Karin Wahlbergs böcker.
Men som sagt, familjebeskrivningen är intressantare än kriminalhistorien. Författaren kunde också låtit bli de råaste våldsbeskrivningarna. De leder ingen vart
4 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3