onsdag 10 februari 2010

Liza Marklund & James Patterson: Postcard killers - Bokomdöme

Postcard killers
av Liza Marklund & James Patterson
Piratförlaget (2010)
Man skulle ju kunna höja på ögonbrynen när man erfar att Liza Marklund och den amerikanska bestsellerförfattare James Patterson har skrivit en thriller tillsammans. Men tydligen gör Patterson ofta så, han skriver en story som sedan någon annan får fylla ut under hans överinseende. Men detta är första gången tillsammans med en europé.
Resultatet har blivit en bok på c:a 350 sidor som man dundrar igenom på mycket kort tid. Lättläst, blodigt och för all del med en viss spänning. Men det är lika fullt urtråkigt, osannolikt och skrivet med ett språk som passar bättre i Blytons femböcker. Naivt och konstlat.
Man får tidigt följa mördarparet som skär halsen av unga människor runt om i Europa. De varnar i förväg med ett vykort. Den svenska journalisten Dessie Larsson får ett sådant och tar tillsammans med den mycket osannolike amerikanska polisen Jacob Kanon upp jakten på paret. Kanon vet hur man ska göra och de svenska poliserna är klantiga över gränsen till trovärdighet.
Jag är inget Marklundfan, men hon är tusen gånger bättre ensam än tillsammans med Patterson, som för övrigt ger ut en handfull böcker om året. Kan det gå ut över något annat än kvaliteten?
Betyg: 1 tomteluva

4 kommentarer:

Bo R Holmberg sa...

Hej,

jag har inte läst Postcard Killers - men recensionerna har väl varit ganska samstämmiga (= usel bok). Trots det är det den som står i travar på bokhandeln.
Förundrad kan man bli.

Hälsningar

Bo R Holmberg

Nisse Scherman sa...

Jo, så är det. Marknadsföring besegrar kvalitet. Roligt att höra något från dig Bo. Någon ny bok på gång. Annat än dina ungdomsromaner, alltså.

Bo R Holmberg sa...

Jo, faktiskt.

Om en månad kommer Knivsliparen, nummer sju i Morellserien. Nu är det 1931.

Nisse Scherman sa...

Spännande. Det ser jag fram emot med nyfikenhet. Det börjar snart närma sig nutid för Morellfamiljen.

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3