onsdag 24 februari 2010

Veronica von Schenk: Kretsen - Bokomdöme


Kretsen
av Veronika von Schenk
Ordfront 2009
Den här boken tillhörde en av de fem som nominerades till Årets Detektivroman förra året. Jag förstår varför. Von Schenk har seglat upp högt på deckarhimlen och tillhör en av de många som kan göra anspråk på den ganska fjantiga titeln deckardrottning.
Det är spännande naturligtvis, men det som gör boken så bra är främst de fina miljöskildringarna och de utmärkta personporträtten. Man kan förnimma Stockholms dofter och vyer och karaktärerna är just så vanliga och naturliga som vem som helst. Visst, huvudpersonen Althea Molin har det ovanliga yrket gärningsmannaprofilerare, men hennes liv är fyllt av vardagliga problem.
Det här den andra boken i serien och jag tyckte kanske lite bättre om den första, men den här duger också gott. En IT-tekniker mördas och Althea kastas in i utredningen. Fler mord tyder på att det är en seriemördare lös. Samtidigt med utredningen brottas hon med personliga problem med sin pojkvän och sin mamma.
Förhoppningsvis är detta starten på en serie av succéböcker, men von Schenk måste då variera sitt tema något. Seriemördare växer inte på trän i Sverige.
Betyg: 4 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8