onsdag 17 mars 2010

Jo Nesbö: Smärtans hus - Bokomdöme

Smärtans hus
av Jo Nesbö
Piratförlaget 2002
Jo Nesbö är en av nordens bäst säljande deckarförfattare. Och det kan man förstå. Hans intriger är något utöver de vanliga. De kanske inte är så trovärdiga, men de är mycket spännande och fantasifullt ihopsnickrade. Böckerna innehåller så mycket mer än några av de storsäljande svenska kriminalförfattarna lyckas åstadkomma.

Huvudpersonen Harry Hole (ska nog uttalas på norska, inte engelska) är en riktig cowboy, och sådana finns det förvisso många av i den här typen av böcker. Han går sina egna vägar och har få vänner och arbetskamrater. Men det är ändå lätt att tycka om Harry, även om det kanske inte går att identifiera sig med honom.

Smärtans hus har flera parallella handlingar. Ett bankrån sker med dödlig utgång, och förövaren verkar vara omöjlig att komma på spåren. En av Harrys flickvänner blir brutalt mördad och Harry blir misstänkt. Hans desperata jakt på sanningen fascinerar och blir till en riktig bladvändare, utan nämnvärd action eller massor av blod. 

Ibland känns språket ändå lite stolpigt och krystat. Jag har nu inte läst boken på norska, men jag misstänker att översättningen kanske inte alltid är i toppklass.

Betyg: 4 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3