fredag 23 juli 2010

Mari Jungstedt: Den farliga leken - Bokomdöme

Den farliga leken
Av Mari Jungstedt
Bonniers 2010
Man undrar hur många böcker Mari Jungstedt ska skriva om gotlandskommissarien Anders Knutas. Detta är den åttonde och utvecklingen av hennes författarskap känns lika med noll. För all del, där finns alltid något av intresse att läsa om, men hon fuskar bort det som kunde ha blivit något bra.

Denna gång är beskrivningen av en anorektisk f d modell det som berör, det som är välskrivet och som jag gärna hade läst mer om. Jungstedt försöker beskriva kontrasten mellan den som lyckas och den som misslyckas inom modellbranschen. Men tyvärr är det författaren som misslyckas, i alla fall med att fånga mig. Hennes språk är ganska yxigt och naivt, mer anpassat för en ungdomsbok. Familjerelationer ska dagens kriminalromaner handla om tycks det. Så också här, men det blir inte trovärdigt och framförallt ganska tråkigt.

Gotlandstjejen Jenny upptäcks och gör snabbkarriär som fotomodell. Hon blir eftertraktad och hamnar mitt bland kändisar och fester. Hon kontrasteras med Agnes som inte lyckas lika bra, utan istället får ätstörningar. Den kände modefotografen Markus Sandberg, som haft ett förhållande med båda flickorna, utsätts för ett mordförsök. Fler dramatiska händelser avlöser varandra för att så småningom kulminera i en våldsam uppgörelse.

Jag hoppas att Mari Jungstedt någon gång blir så varm i kläderna att hon kan stanna vid ett ämne och fördjupa sig, istället att för som nu bara skrapa på ytan. Det verkar som om det viktigaste är att få till en dramatisk och spännande historia. Det är det inte.

Betyg: 2 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1132

Roger Miller: King Of The Road In på listan 1 maj 1965 Låg kvar i 3 veckor, Högsta placering: 6