söndag 25 juli 2010

Österlen - Dag 4

Jag har slarvat och glömt att redovisa slutet av vår Österlenresa i maj. Men här kommer det. Den näst sista mogonen började som de tidigare. En promenad med Torsten och Sten Sture (de coola hundarna). Därefter den ljuvligaste frukosten i världen. En liten skillnad denna morgon. Felicia var inte där, så Mårten fixade till det. Då blev det pappersservetter. Manligt/kvinnligt...hmmm!!!

Brösarps backar fick bli det stora målet denna dag. Vem har sagt att Skåne är platt? Vi tog den stora naturstigen och promenerade i de mest skiftande och vackra landskap i två timmar. Backigt. Skogigt. Djungellikt. Öppna landskap. Hästar. Eftersom vi inte tog den vanliga turistrundan såg vi nästan inte till varken turist eller skåning under vandringen.

Sedan bar det av till Skillinge och sparrisdagarna. Intressant med skånsk sparris. Sveriges finaste. Vi smakade och köpte lite sparrispesto. Mmmm!!! Utanför Skillinge hittade vi också ett fik och pensionat jag glömt namnet på. Men fint var det!! Hemtrevligt, soligt och avkopplande.
Sista kvällen gick i matens tecken. Daniel Berlins Krog i Skåne Tranås är inte bara värd en omväg, den är värd en hel resa. Tänk er en krog med bara 18 bordsplatser. Och en meny. Och en sittning. Man väljer om man vill ha långa eller korta menyn. Långa naturligtvis. Och om man vill ha vinmenyn till, och det vill man ju. Bror som körde bilen fick en egen äppeldrycksmeny anpassad till maträtterna. Respekt. Dessutom kunde de sköta transporterna till och från krogen om man ville. Oklart om hur långt de var villiga att köra. Det här åt vi:

4 små tilltugg
2000 Agrapart "Les 7 Crus" Blanc de Blanc, Champagne, Frankrike

Gula från frigående höna - Söt krabba - Nässla från trädgården
2007 Cheverny Blanc "Charbonnerie" Philippe Tessier, Loire

Saltad torsk - Vit sparris - Brynt smör - Sagogryn
2007 Vouvray Sec "Les Grenouilles" Domaine Petit Côteau, Loire

Spädgris från Olinge - Vild ramslök - Grön sparris
2006 Touraine Rouge "Closerie" Clos Roche Blanche, Loire

Brillat Savarin - Päron - Granskott - Havre
2006 Coteaux de l'Aubance "VT Séléction" Domaine de Bablut

Ört infuserad is - Kryddbröd - Rabarb
NV (2006) Vin de Table de France (Touraine) "Poussière de Lune" Domaine des Maisons Brûlées, Loire

http://www.danielberlin.se/ Och som vi åt. Länge. Det var så vällagat och gott. Varje liten detalj var gjord för sig - för var gäst. Åk dit. Men ta plånboken med.

Åter till På Haga, men som i trans. Ingen liten whiskypinne denna kväll. Godnatt!!!

1 kommentar:

Kinna, Haga Skilinge sa...

Snart dags för sparris igen. Låter väldigt härligt med sparrisdagarna. Har själv inte varit nere då utan senare i början av juni.

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8