torsdag 30 september 2010

Afrika i fokus på bokmässan

Bok & Bibliotek som bokmässan i Göteborg heter samlade återigen c:a 100.000 besökare. Det verkar som om den siffran ligger stadigt år efter år. Och i sanningens namn skall sägas att det svårligen ryms fler. Trängselfaktorn är hög, i alla fall under de två och en halv dag som är avdelad till allmänheten. Men den som har privilegiet att kunna strosa runt på mässgolvet under torsdags- och fredagsmorgonen kan utforska alla montrar lite mer ostört och osvettigt. Årets mässa var tillägnad Afrika. För den deckarintresserade fanns det storfrämmande att lyssna på, sydafrikanen Deon Meyer och naturligtvis Mma Ramotswes skapare Alexander McCall Smith. Mycket är sig likt när det gäller just deckare under de fyra mässdagarna. Det är ganska lugnt under de första två dagarna, men sedan exploderar det med Deckarens Dag på lördagen. Seminarierna avlöser varandra med främst svenska deckarförfattare i talarstolarna. Och på scenen i E-hallen grillas två författare i taget i regelrätta korsförhör med start varje kvart. Förhörsledare är Deckarakademins Lilian och Karl G Fredriksson samt Barbara Kapek. De klämmer skickligt ur offren deras hemligheter med en stor glimt i ögat. Deckarakademin delar från samma scen ut en del priser. Inte årets böcker, det kommer senare. Men i år fick ett par av 2009 års pristagare emotta sina utmärkelser lite senkommet. Andrew Taylor fick Den Gyllene Kofoten för 2009 års till svenska bästa översatta deckare Det blödande hjärtat och Daniel Brodén erhöll pris för bästa faktabok med Folkhemmets skuggbilder. Taylor trodde att han skulle bli stoppad i flyget med sin kofot, och därför vara tvungen att stanna i Sverige. 2010 års Spårhund till 2010 års bästa barn- och ungdomsdeckare tilldelades Magnus Ljunggrens VM-sommar. Motivering: ”om hur ungas längtan efter gemenskap leder dem vilse, fångat med spänning och tidsatmosfär.” Efter prisutdelningarna utbröt det sedvanliga Temmelkalaset i Ture Sventons anda. Sveriges bagare och konditorer hade sponsrat med 500 nybakade temlor.
Svenska Deckarakademin hade som vanligt ett seminarium där de presenterade delar av årets utgivning, både svenskt och översatt. 2010 utges det närmare 100 svenska kriminalromaner. Vanligen brukar de inte lämna några värdeomdömen om böckerna, men denna gång hände det märkvärdiga att Karl G Fredriksson dödskallemärkte en bok. ”Köp den inte, läs den inte, tänk inte ens på den.” Lisa Marklund & James Pattersons Postcard Killers!!! Dessbättre gick inte brandarmet under seminariet, vilket hänt två gånger tidigare.

Här presenteras ”brottstycken” av vad jag avlyssnade i förhör och seminarier.
Katarina Wennstam pratade om hur hon använder romanen för att skapa samhällsdebatt. Hennes senaste bok om sextrakasserier i filmbranschen Alfahannen skapade större rabalder än hon själv hade kunnat förutse. Hon tyckte också att hennes tidigare böcker nu hade blivit mer aktuella efter Göran Lindberg-affären. Speciellt eftersom han hade låtsat vara engagerad när han läste hennes debattböcker. Hon berättade också att det var lättare att skriva om sexuella övergrepp än att skriva sexscener som lätt blir fjantiga.
Svedd av Sandra Gustafsson är en mycket engagerande debutroman. Hon har tidigare skrivit den självbiografiska Maskrosungar om samma ämne. Barn och kvinnor som mår och far illa både fysiskt och psykiskt. Svedd är skriven i tre tidsåldrar och ur olika perspektiv. Boken är svår att läsa eftersom den berör så starkt, men den var ännu svårare att skriva. Sandra lyssnade på deppmusik under skrivandet för att underlätta???? Bl a The Cure.
Janis Joplins låt Mercedes Benz fick vi höra sjungen av Bodil Mårtensson från deckarscenen. Hon ger nu ut sin elfte deckare och avslöjade att skrivandet hade börjat med att hennes svåger hade hittats mystiskt död i en lastbil i Rumänien. Hennes nya bok Justine handlar om konflikten mellan islam och västvärlden, och vad våld och hot kan göra med människor.
Peter Gissy hade allt sedan barnsben velat skriva och nu kommer han ut med ytterligare en bok i Kent Mortlandserien som vanligt med färger i titeln Gul ondska. Eftersom han själv har tyska rötter tilldrar sig mycket av handlingarna i hans böcker där. Nu håller han på att rota i sin familjs förflutna, och det är tänkt att det ska bilda underlag till en bok om två år.
Ninni Schulman som debuterar i år med Flickan med snö i håret har fåt blodad tand. Det kommer mera, med samma karaktärer. Eftersom hon är journalist tyckte hon det var svårt att skriva en längre text. Intrigen dök upp i hennes huvud när hon virkade en mössa.
Samma historia med olika vinklingar skriver Ulla Bolinder i Uppsåt, där hon främst koncentrerar sig på att beskriva karaktärerna. Sofie Sarenbrant har skrivit i många år, men först nu debuterar hon med en bok där handlingen är förlagd i Österlenska Brantevik. Vecka 36 som boken heter handlar om två gravida kvinnor. Boken är också skriven under två olika grossesser. Hon tycker likt journalistkollegan Ninni Schulman att det är svårt att skriva långt. Men det kommer minst en bok till om Brantevik.
Helena Sigander kommer med en ny bok Våld vid vatten som hon marknadsförde skickligt med små utplacerade visitkort här och där. Dessutom träffade hon sina deckarskoleelever under mässan för lite samtal och peppning.

Om kriminalteknik samtalade Varg Gyllander (aktuell med Bara betydelsefulla dör) med författarparet Buthler & Öhrlund. (Två böcker: Grannen och Ares tecken) De sistnämnda har dessutom en verklig tekniker med i sina böcker. De konstaterade att trots DNA-teknik är finger- och skoavtryck det som oftast fäller brottslingar.
Sandhamn är en miljö med olika kontraster. Viveca Sten visade bilder och berättade om detta och om sina böcker. Den senaste heter I grunden utan skuld. Hennes karaktärer har blivit föremål för läsarnas intresse. De vill ta livet av den odräglige Henrik och hans mor. Samtidigt är det många (oftast kvinnor) som undrar om den trevlige polisen Thomas Andreasson finns i verkligheten. TV 4 filmar hennes böcker med premiär i vinter. Nästa bok kommer 5 maj 2011 och heter I natt är du död.
Systrarna Camilla Grebe och Åsa Träff följer upp sin debutsuccé Någon sorts frid med ytterligare en bok om psykologen Siri Bergman som handlar om ett barn som blir vittne till ett mord, Bittrare än döden. Temat är hur långt kan man gå för sin kärlek. De är inte på väg att skilja sig, att vara två som skriver har fört dem närmare varandra. De skriver var för sig, mailar till varandra, och petar sedan i den andras texter. Camilla skriver de våldsamma avsnitten medan Åsa, som är psykolog, får skriva de psykologiska bitarna. De skriver ofta om våld mot kvinnor, men inte på samma sätt som t e x Katarina Wennstam. Grebe och Träffs böcker är i första hand underhållning, om än med ett allvarligt tema. En tredje bok är på väg.
Kristina Ohlsson kommer med sin andra bok om Fredrika Bergman, Tusenskönor. Hon arbetar som SÄPO-analytiker, är född i Kristianstad, men bor i Stockholm. Hon skriver sina böcker på fritiden med målsättning att underhålla och ge en verklighetsflykt. ”Jag skriver sådant jag själv vill läsa”, säger hon. Inför denna bok gjorde hon research i Thailand. Nästa bok ska heta Änglavakten och handla om s.k. snuff-film.
Om dramatikern och regissören Viggo Sjöström handlar Åsa Lantz böcker. Det ska bli tre i serien. Den senaste boken handlar bl. a. om hur livsfarligt det är i många länder
att födas som flicka.
Liksom många andra kommer Kristina Appelqvist med sin andra pusseldeckare i år. Den som törstar. Hon skriver om småstadsmiljö, om Skövde och har behållit huvudpersonerna från första boken. Nu har hon utvidgat berättarmiljön från universitet till också kyrkan och politiken. Lite originellt är att hon har en rektor som berättarröst.
Den fjärde årstiden med Malin Fors beskriver Mons Kallentoft i Vårlik. Men det blir en bok till som ska heta Den femte årstiden. Den ska bli något slags bokslut i serien. Kallentoft skriver mycket disciplinerat. Nio till fem jobb. Han berättade också att det nu ska bli Malin Fors-vandringar i Linköping där böckerna tilldrar sig.

Michael Hjort och Hans Rosenfelt bekräftar trenden med att skriva kriminalromaner i par. Debuten heter Det fördolda. Dessutom heter deras huvudperson Bergman i efternamn, liksom hos Grebe & Träff och hos Kristina Ohlsson.. Sebastian, som denne Bergman heter, är en riktig skitstövel till polispsykolog. Han är helt omöjlig att tycka om, besserwisserarrogant, svinaktig och sexmissbrukare som han är. Han ska spelas av Rolf Lassgård i en kommande filminspelning. Hjort ville bli regissör och Rosenfelt skådespelare från början, och efter bl a många välkända TV-manus från deras sida är de nu författare. De använder samma teknik som Grebe/Träff när de skriver. Mikael skriver de mer känslomässiga bitarna medan Hans är bäst på själva storyn.
Film blir det också av Anna Janssons böcker Stum sitter guden och Alla de stillsamma döda. De kommer i TV 4 i december. Hon medverkar också i boken Drama Queens, där fem kvinnor har skrivit korta berättelser om livets dramatik. De övriga författarna är Maria Ernestam, Inger Frimansson, Lina Forss och Moa Herngren.
Anne Holt kommer nu ut med sin 17:e bok i Norge och den 18:e är på väg. Hon vill berätta historier utan så mycket budskap. Men hon har ändå gjort ett helt års research om hatkriminalitet.
Succédebutanten Anders de la Motte håller sig helst borta från polisromanerna även om han är f.d. polis Nästa bok kommer till hösten 2011 och innehåller några återkommande figurer.
Och återkommande är också jag. Till bokmässan, alltså. Det är lika bra att börja planera inför 22 – 25 september 2011.

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8