lördag 16 oktober 2010

LiseLotte Divelli: Skott - Bokomdöme

Skott
Av Liselotte Divelli
Divelli Design & Film AB 2010
Detta är inte den första boken som avslöjar vad som egentligen hände i korsningen Tunnelgatan/Sveavägen 28 februari 1986. Det är inte heller den sista. Så länge Palmemordet är olöst kommer författare att lockas att skriva om sina idéer och teorier.

Liselotte Divelli skriver initierat om brottslingar. Boken idé om Sveriges supergangster som ligger bakom näst intill alla brott av dignitet som förkommer i landet är bra. Ännu bättre är idén att han nu vill bikta sig, skriva sitt livs historia. Han anlitar den kände mediapersonen Peter Andersson för uppdraget på ett minst sagt spektakulärt sätt. Och därifrån förändras Peters liv. Ingenting kommer längre att bli sig likt. Den ena våldsamma handlingen avlöser den andra.

Men den goda idén får inte riktigt sin fullbordan. Historien har logiska luckor och hänger inte alltid ihop. Trovärdigheten får sig en törn här och där. Inte heller lämnas mycket över åt läsarens egen fantasi. Det mesta är skrivet i klartext. Antydningar, anspelningar, dolda meningar och det underförstådda är tyvärr frånvarande. Att låta en persons känslor förmedlas genom dialog och handling kännetecknar annars de bästa kriminalromanerna.

Boken är utgiven på ett mycket litet förlag och saknar därför den lektörshjälp som ett större kan erbjuda. Det är ofta det som gör skillnaden på de bästa deckarna.

Betyg: 2 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2