lördag 27 november 2010

Sten Lindqvist: Det är över nu - Bokomdöme

Det är över nu
Av Sten Lindqvist
Jengel Förlag 2010
Detta är Lindqvists femte roman i serien som började 2006 med Hälsa till mamma! Alla är utgivna på Jengel Förlag som specialiserar sig på Jemtlandica. Naturligtvis tilldrar sig denna bok i Östersundstrakten. Hans böcker ges endast ut i pocket, vilket är sympatiskt.

Huvudpersoner är två systrar som står varandra mycket nära, men ändå är helt olika. Rebecca är den lugna och trygga, men Elisabet är bräckligare och mer lättledd, men också vackrare.
Elisabet kastas in i ett äktenskap som inte är så genomtänkt.

Boken handlar mycket om kvinnomisshandel, men också om syskonkärlek och hämnd. Den är otäck i sina våldsbeskrivningar, men ändå skickligt skriven utan att på något sätt ta till några nya grepp. Men avslutningen av boken är inte helt stilenlig, och inte helt väntad. Det är kanske det som ger boken dess mest bestående intryck.

Förlaget säger sig ha sålt 15 000 ex av hans tidigare fyra romaner. Jag tror att de flesta läsarna är jämtlänningar som hellre vill läsa om kriminalhistorier i hemtrakten än de vanliga från storstadsområdena. Därför saknar jag fördjupade miljöbeskrivningar. Lindqvist prioriterar istället personteckningarna som är välgjorda. http://www.jengel.se/

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3