onsdag 1 december 2010

Adventskalendern Lucka 1

Det går bra att önska ettor i Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. Skriv i kommentaren.
Melodifestivalen och Eurovision Song Contest 1:a 1974
ABBA: Waterloo (Benny Andersson/Björn Ulvaeus/Stig Andersson)
Önskad av Maria
I Sverige röstades låten fram i jurygrupper utan musikexperter för första gången. ABBA hade ingen riktig konkurrens och fick nästan 100 poäng mer än tvåan, Lars Berghagen: Min kärlekssång till dig.

Luxemburg hade vunnit två år i följd och ville inte arrangera. BBC grep in och tävlingarna hölls i The Dome i Brighton 6 april 1974. 17 länder deltog men ABBA vann ohotade. Två var Italiens bidrag Gigliola Cinquetti: Si. Även trean blev en världshit, Mouth & MacNeal: I see a star som tävlade för Nederländerna. Fler kända artister deltog bl a Olivia Newton-John (Storbritannien) och Ireen Sheer (Luxemburg).

Var och en av de 17 nationerna hade tio jurymedlemmar som gav var sin röst som var värd en poäng. Man fick naturligtvis inte rösta på sitt eget land, och detta innebar att maxpoäng var 160 poäng (om alla skulle ha röstat på samma låt). Men ABBA vann på endast 24 poäng. Fem finländare, fem schweizare och tre holländare gav över hälften av dessa poäng. I fem länder var det ingen som tyckte ABBA var bäst. Grekland, Monaco, Belgien, Italien och hör och häpna Storbritannien.

2 kommentarer:

maria sa...

Roligt med adventskalender :)

maria sa...

fast hur presenteras dom fel namn både här och var... Anna????

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8