lördag 11 december 2010

Anastasia Wahl: Klitty: Ett rymdäventyr - Bokomdöme

Klitty: Ett rymdäventyr
Av Anastasia Wahl
Vertigo 2010
Anastasia Wahl har gjort sig känd för en serie böcker om den sexfixerade Klitty Andersson. De har, i alla fall för mig, varit alltför fokuserade på sexbeskrivningar som har varit utomordentligt fantasi- och detaljrika. De är i denna bok mycket nedtonade, även om de fortfarande är centrala. Men det har i mitt tycke gjort denna bok till den bästa i serien.

Nu får den samhällskritik och den satir som tveklöst finns mer plats. Det blir stundtals ganska roligt och underhållande. En hel del av dagens mest kända personer passerar revy. En central plats har astronauten Krille Fågelholk eftersom hela boken är uppbyggd som någon slags pastisch på Aniara. Och med ungefär samma slut.

Andra som vi får träffa är utrikesminister Kall Fildt och statsminister Friedrich Reinheit ”den überkarismatiske führern i Das Neue Arbeiterpartei, en Manchester liberal äsping i det socialliberala getingboet”. Man hittar också andra politiker som Göran Häcklund och Moondog Sahliv samt deckardrottningen Gorilla Fläckberg.

Pseudonymen Anastasia Wahl har i alla sina böcker använt sig av många uppräkningar, och de är alla fyndiga och ganska roliga. Det är sagt att detta ska bli den sista boken i serien, och jag tycker att den är den bästa. Främst för att humorn har fått mer plats och de rena pornografiska inslagen har tonats ner. Men det måste sägas; det här är inget för den sippe, pryde eller för den som helst läser böcker i traditionell stil. Det finns absolut ingenting som liknar Klittyböckerna.http://www.klitty.com

Betyg: 2 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8