fredag 27 maj 2011

Kaj Karlsson: Operation Nordvind - Bokomdöme

Operation Nordvind
Av Kaj Karlsson
Alda bergr 2011
Med denna bok debuterar Kaj Karlsson inom thrillergenren. Han har tidigare givits ut i ett så disparat fack som poesi. I Operation Nordvind skriver han om internationell terrorism och bekämpningen av den. Han har goda kunskaper i ämnet, bl a genom ha blivit utbildad vid specialförbandet SSG. Han är kustjägarkapten, ekonomie magister och har mångårig erfarenhet av samhällsfrågor. Bakgrunden märks när man läser hans debut, den känns initierad och ämnet behandlas sakkunnigt.

I böcker av detta slag brukar författarna ofta dela ut mängder med pekpinnar i syfte att ge kritik mot den försvarspolitik som förs. Det finns även här men är sympatiskt nertonat. Detta är i första hand en thriller, och en mycket spännande sådan. Kaj Karlsson är förbluffande skicklig på att skriva med ett driv och med spänningshöjande ingredienser som för tankarna till internationella bästsäljarförfattare.

Nu är detta inte den typ av böcker som faller mig personligen i smaken, därtill är det alltför blodigt och våldsamt. Ofta har kvinnor utelämnats i liknande böcker, men trevligt nog finns här åtminstone en med en framträdande roll. Men relationsbeskrivningarna är ändå inte författarens styrka. Det är spänningen och actionscenerna som är bokens behållning.

Hjälten heter Gustav Sterner och han är en kallhamrad svensk patriot med stort rättspatos. Han är f d officer vid SSG och blir vittne till en våldsam avrättning i Stockholms skärgård. Han har en vän som arbetar hos underrättelsetjänsten, och dessa båda börjar nysta i härvan och kommer terrorister på spåren. Regering, chefer och övriga myndigheter ställer sig dock kallsinniga till deras rön och de får ta egna initiativ. Initiativ som leder till mycket blodspillan och våld.

Som thriller betraktat är detta ett gediget hantverk. Den som har saknat Alistair MacLean och den genren kan här finna en ny favorit. http://www.aldabergr.se/

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3