lördag 28 maj 2011

The Queen - Filmomdöme

The Queen

2006, Regi: Stephen Frears

Filmen med verklighetsbakgrund om det brittiska kungahusets behandling av situationen kring prinsessan Dianas död och begravning griper verkligen tag. Den är gjord med en stor värme och förståelse för alla parter i de händelser som rörde upp känslor hos folket.

När Diana förolyckas vägrar drottning Elisabeth att betrakta och behandla henne som en kunglighet. Hon uttalar sig inte och flaggan hissas inte på halv stång. Istället reser hela familjen till en av sina egendomar, Balmoral i Skottland. Först efter påtryckningar från den nytillträdde premiärministern Tony Blair reser de tillbaks och Elisabeth talar till britterna. Både drottningens, hela kungahusets och politikerns vånda och bevekelsegrunder beskrivs på ett ömsint sätt utan att någon blir syndabock. Därför blir filmen mer än sevärd.

Många intressanta scener beskriver hur de inblandade känner. Bl a bryr sig drottningen mer om en kronhjorts död än om Dianas och hennes make Prins Philip blir upprörd när hans te blivit kallt efter att de blivit störda av Tony Blair.

Men främst är det skådespelarna som får briljera. De inte bara lyckas porträttera sina förlagor utseendemässigt, de rör sig och talar som dem också. Främst kan nämnas Helen Mirren som drottning Elisabeth (Oscar för bästa kvinnliga huvudroll) och Micjael Sheen som Tony Blair. Filmen innehåller också många vackra naturscener från Skottland.

Betyg: 4 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2