fredag 15 juli 2011

Åsa Schwarz: En död ängel - Bokomdöme

En död ängel
Av Åsa Schwarz
Telegram Bokförlag 2011
Åsa Schwarz har hittat ett eget fack inom deckarlitteraturen. Hon blandar friskt thrillern med skräck och mysticism. Hon har även ett stort inslag av historiska fakta och miljökamp. Allt detta berättas i ett för en thriller ovanligt lågt tempo. Och det känns hälsosamt. Varför ska en thriller vara fullspäckad med action? När den istället kan, som här, innehålla en krypande känsla av att något obehagligt ska inträffa när som helst.

Huvudpersonen Nova, som figurerade i Åsa Schwarz förra bok Nefilim, återkommer nu, liksom flera andra karaktärer. Hon reser till Ararat för att resa en ark som symbol för kampen mot klimatförändringar. Hon och pojkvännen Benjamin finner mystiska miljöer, men Nova blir nerslagen och Benjamin försvinner.

Nova vaknar upp på Karolinska Sjukhuset, men Benjamin är fortfarande försvunnen. Med hjälp av vännen Arvid ger hon sig ut på jakt efter sanningen och efter sin egen historia. Hennes far, som är en osedvanligt ruggig typ, förföljer henne och tycks ha något med saken att göra. Allt är mycket mystiskt, skräckinjagande och inte minst ganska spännande. Vad döljer historien? Vad har hänt med Benjamin? Vilka kan man lita på? Finns Noaks ark och i sådana fall var någonstans?

Det lugna tempot, som ändå inte blir tråkigt, gör detta till en ganska ovanlig bok. Åsa Schwarz visar att man kan skapa spänning på annat sätt än med våld, jakt och vapen. Men lite bättre korrekturläsning än här kan man önska sig.

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8