söndag 16 oktober 2011

Les Vampires - Filmomdöme

Les Vampires
1915
Regi: Louis Feuillade
Les Vampires är något så märkvärdigt som en filmserie. Serien består av tio delar som hade premiär med lite olika intervaller. Dessutom är de mycket olika långa. Mellan 14 och 54 minuter. Totalt är hela filmen c:a sex och en halv timma lång.

Man skulle kunna tro att den handlar om vampyrer, men icke. Les Vampires är en rånar och mördarliga i Frankrike. De är ledda av en kvinna som kallar sig Irma Vep. (anagram på vampire) Hon har över sig några storvampyrer som en efter en dör och till sist är hon högsta förbrytarhönset.

Hjälten i filmen är journalist och heter Philippe Guérande och har en sidekick som heter Mazamette. Irma Vep spelas av den då nyväckta stjärnan Musidora och hennes skådespelarinsats gör att man nästan hejar på bovarna. Philippe är ganska träig och Mazamette är mest med för att locka fram skratt.

Turerna är många och inte alltid så lätta att följa. Ligan (och även de jagande) använder sig av förklädnader, lönngångar, mystiska gift och bomber. Kort sagt, allt kan hända - och det gör det. Filmen är ju gjord för nästan hundra år sedan men håller ett förskräckligt tempo och är föregångare till mycket som gjorts senare. Att det inte alltid blir rätt får man ha överseende med. Om en kvinna har en frisyr när hon går in i ett rum och en annan när kameran tar henne inne i rummet är det bara charmigt.

Det spills mycket blod och självklart kan de onda inte få klara sig. Men man hoppas in i det sista att Irma Vep ska komma undan. Förgäves.

Betyg: 5 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2