tisdag 8 november 2011

Apocalypse - Filmomdöme

Apocalypse/Apocalypse Redux
(Apocalypse Now) 1979/(Apocalypse Now Redux) 2000
Regi: Francis Ford Coppola
Apocalypse är en av historiens mest realistiska krigsfilmer. Den är därför mycket obehaglig att se. Krig är hemskt och dåraktigt är ett av budskapen, och det går fram. Människor dödas cyniskt av vilken anledning som helst och det redovisas utan känsloengagemang i filmen. I Coppolas mästerverk är det Vietnamkriget som skildras.

Filmen finns i två upplagor. När regissören klippte om filmen trettio år efter premiären blev den femtiotre minuter längre. Tekniskt blev det naturligtvis bättre, det har hänt lite på det området. Men annars tjänar inte många filmer på att bli över tre timmar långa.

Filmen har en stjärnspäckad ensemble. Marlon Brando som den galne överste Kurtz är genialisk. I mindre roller gör Robert Duvall och Dennis Hopper minnesvärda insatser. I en liten roll kan man också se en ung Harrison Ford.

Kapten Willard (Martin Sheen) får ett svårt uppdrag. Han ska ta sig upp med en liten båt längs en flod, ända in i Cambodja. Där ska han söka upp den galne översten (Brando) och eliminera honom. Färden innehåller många galna, våldsamma och spännande actionavsnitt och när han väl finner översten är det i en helt osannolik miljö med döda kroppar och avhuggna kroppsdelar.

Allt är inte perfekt i filmen, men det finns många höjdpunkter. T ex överstelöjtnant Kilgore (Duvall) som anfaller till tonerna av Wagner och vill erövra en strand p g a att den är ett bra surfingställe. Han fäller också repliken "Jag älskar doften av napalm på morgonen".

Apocalypse fick många Oscar 1979; Bästa film, bästa regi, bästa manus, bästa foto och bästa ljud.

Betyg: 4 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3