lördag 19 november 2011

Erika Johansson: K55 Lögnernas valv - Bokomdöme

K55 Lögnernas valv
Av Erika Johansson
Foldspace Media 2011
ISBN 9789197848503, Inbunden, 437 sidor
Det skrivs inte många framtidsthrillers i Sverige. Därför är Erika Oscarius debutroman intressant och ovanlig. Hon har förlagt handlingen i sin bok till en steril planet som heter K55. Där är innevånarna isolerade från omvärlden p g a att en pest har härjat och människorna hålls därför instängda under jorden.

Boken handlar om Grupp Bravo som leds av Eddi Lorenz, som utvecklas till att bli en riktig hjälte. De har en målsättning att bryta isoleringen, men många och mycket mörka krafter försöker sätta käppar i hjulet. Det blir både våldsamt och dramatiskt när de onda och de goda drabbar samman. Dessutom är det länge oklart vilka som står på den ena eller andra sidan.

I SF-romaner i allmänhet och i denna också har författaren stor frihet att fabulera eftersom man aldrig vet hur framtiden kommer att se ut. Det är spännande att se hur författaren ser den kommande utvecklingen. Det blir naturligtvis många teknik- och ITinnovationer, men ändå inte överväldigande. Dessutom söker personerna hela tiden efter den tid som varit. Nutiden verkar vara den bästa. Författaren använder sig av flera återkopplingar till dagens kultur i form av författare, tonsättare och t o m viner. Det var bättre förr. En stillsam humor kryddar också handlingen.

Jag har alltid haft ganska svårt för SF-genren, men denna bok hade mer läsvärde än de flesta jag konsumerat.

Betyg: 3 tomteluvor

1 kommentar:

Tom sa...

Ja visst är det ett trevligt inslag bland alla deckare som släpps hela tiden.

MVH
Tom

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8