onsdag 30 november 2011

Liza Marklund: Du gamla, du fria - Bokomdöme

Du gamla, du fria
Av Liza Marklund
Piratförlaget 2011
ISBN 9789164203342, Inbunden, 403 sidor
Marklunds nionde bok om journalisten Annika Bengtzon är en internationell thriller. Hon har nu återförenats med sin man Thomas och bosatt sig i Stockholm. På ett uppdrag i Kenya blir han kidnappad tillsammans med flera konferensdelegater från olika länder.

Samtidigt som jag läser detta sker det i verkligheten. En svensk tillsammans med några andra blir kidnappade i Mali. Det är märkligt hur författare ofta hittar sanna händelser innan de skett.

Annika dras naturligtvis obevekligt in i sin mans öde och försöker med alla medel skrapa ihop den lösensumma som kidnapparen begär. Samtidigt får läsaren följa Thomas öde ur hans eget perspektiv. Det är bokens bästa partier, mycket dramatiska och spännande.

Huvudpersonerna och framförallt människorna runt omkring dem beskrivs som stora egoister. Till och med barnen har starka egoistiska sidor. Det blir lite tjatigt att konfronteras med det beteendet hela tiden. Och inte speciellt sannolikt. Annika Bengtzon har förvisso i alla böcker uppvisat en sådan sida, men nu blir också alla karaktärer runt omkring henne ganska otrevliga och ser mest om sitt eget hus.

Författarinnan har också en parallellhistoria om misstänkta seriemord på kvinnor i Stockholm. Litar hon inte på sin grundhistoria? Det sidospåret ger inte boken något extra läsvärde, förutom att den ifrågasätter delar av kvällstidningsjournalistiken. Men den kritiken lyckas hon få fram på ett bra sätt ändå. Förutom gisslanbeskrivningen är det bokens höjdpunkter. Men särskilt spännande blir det aldrig, förutom när Thomas beskriver sin egen situation.

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2