torsdag 3 november 2011

Thomas Dahlqvist: Den thailändska amuletten - Bokomdöme


Den thailändska amuletten
Av Thomas Dahlqvist
Hoi förlag 2011
ISBN 9789186775063, Inbunden, 358 sidor
Thomas Dahlqvist har arbetat med marknadsföring inom vapenindustrin och har hämtat mycket inspiration därifrån. Han skriver initierat om detta och om svenskt försvar. Han har tack och lov undvikit att falla i fällan att bli alltför detaljerad i vapenbeskrivningarna. Sådant tråkar ut de flesta läsarna. Den kritik han riktar mot neddragningarna inom Sveriges försvar blir inte heller alltför påträngande. Tvärtom, författaren har hittat en bra balans mellan fakta och den fantasirika thrillerhistoria som han vill berätta.

En ung thailändska blir skjuten i Örebro stadspark. Det är upptakten till denna ovanligt spännande historia. Hon är där tillsammans med bokens huvudperson, journalisten Tommy Berg. Han bestämmer sig för att ta reda på sanningen bakom mordet och blir snart en av polisens huvudmisstänkta. Vi får följa med bakom annars lyckta dörrar inom försvarsindustrin och även en bra bit ut i världen.

Det blir mycket dramatiskt. Dahlqvist är bra på att spinna en intrig som inte står andra thrillers efter. Miljö och karaktärer känns intressanta och levande. Relationsbeskrivningarna däremot haltar något, här finns förbättringspotential.

Detta är författarens romandebut Att har skrivit mycket tidigare är märkbart. Det finns en säkerhet och ett bra flyt i texten som borgar för en intressant fortsättning.

Betyg: 2 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8