tisdag 13 december 2011

Adventskalendern Lucka 13

Det går bra att önska ettor i Melodifestivalen eller Eurovision Song Contest. Skriv i kommentaren. Man får önska flera gånger dessutom.

Melodifestivalen 1968 Claes-Göran Hederström: Det Börjar Verka Kärlek, Banne Mig (Peter Himmelstrand)
Detta år hade SVT i förväg valt ut tio artister som kompositörer och textförfattare, vilka som helst, fick skicka in bidrag till. Den vinnande Peter Himmelstrand hade skickat till alla utom Gunnar Wiklund, och hade tre bidrag med i finalen. En final som vanligt avgjordes på Cirkus i Stockholm. Programledare var Magnus Banck. Även Marcus Österdahl hade tre bidrag med, men inget blev bättre än sjua. Artisterna fick själva välja melodi av de som de fått. Totalt var det 2 233 som skickades in.

Detta år var det första när popmusiken hade influerat låtarna, vilket hördes bl a i vinnarbidraget. Annars var det mest mollstämda ballader. Hederström vann bara två poäng före Svante Thuressons Du Är En Vårvind I April. Mona Wessman kom fyra med Gå Och Göm Dig, Åke Tråk, även den av Peter Himmelstrand, som blev en stor skivframgång i Sverige. I Eurovision blev Sverige femma.

Jag gillar Claes-Göran Hederströms för den tiden trendiga kavaj. Och spana in hans tunga, som han väter läpparna med oavbrutet. Jag tror att Lasse Holm har ärvt det av honom.

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2