torsdag 12 januari 2012

Pontus Wikner: Låsta lusthus - Bokomdöme

Låsta lusthus
Av Pontus Wikner
Hoi förlag 2011
ISBN 9789186775049, Inbunden, 382 sidor
Pontus Wikner följer upp förra årets debut (Löparen) med en bok som innehåller ett flertal olika brott. Åtminstone tre parallella historier löper mot sin upplösning. I dagens deckare brukar författarna på slutet väva ihop dessa intriger så att de på de mest osannolika sätt hänger ihop. Men Pontus Wikner är f d polis. Han vet hur verkligheten ser ut. Därför får varje brott sin egen upplösning. Bra!!!

Ett stort antal uppsatta personer blir pressade på pengar. Pengarna verkar gå till en organisation som heter Låsta Lusthus som försöker göra världen bättre. Samtidigt blir en ung flicka brutalt mördad och spåren pekar mot både pappan och en ung pojke. Polisen får många brott att utreda, och det blir inte lättare av att de hela tiden springer på annan brottslighet.

Och det är också det som är bokens svaghet. Det blir ganska spretigt med kriminalitet i varje vrå av handlingen. Wikner väjer inte heller för att ge ordentliga samhällskritiska kängor. Men han sparkar lite hejvilt omkring sig. Även här kunde han vara mer koncentrerad. Det känns lite som om författaren vill fylla sin bok med allt som för tillfället faller honom in.

Pontus Wikner kan berätta en polishistoria på ett trovärdigt sätt. Han behöver däremot fördjupa sina personbeskrivningar och gestaltningar. Och som sagt, koka ner sin historia till färre beståndsdelar.

Betyg: 2 tomteluvor
 
Författarens hemsida

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3