torsdag 23 februari 2012

Bo Wiberg: En alltför slutgiltig lösning - Bokomdöme

En alltför slutgiltig lösning
Av Bo Wiberg
Hoi förlag 2011
ISBN 9789186775087, Danskt band, 279 sidor
Detta är författarens andra roman. Den första hette Rivieraruffel och var en trivsam skälmroman. All den humor och det goda humör som kännetecknande den boken är nu som bortblåst. Den här boken är en renodlad thriller.

Wiberg har sysslat med det mesta i sitt liv, och han använder sina kunskaper väl när han skriver böcker. Men jag tror att han är just den skälmaktige person som framskymtar i författandet av den första boken. Han är mycket bättre på den genren. Att skriva renodlade thrillers, att skapa nagelbitande spänning, kräver något annat som han inte är lika bra på.

Skådeplats denna gång är Sudan och Kenya. Där bor äventyraren och flygaren Carl Törn som ofrivilligt blir vittne till några brutala mord. På platsen finner han en väska vars innehåll får honom att forska vidare. Detta leder i sin tur till internationell brottslighet som inkluderar folkmord. I boken ryms många dramatiska händelser, men det blir ändå inte särskilt spännande.

Bokens karaktärer är egentligen ganska hemska, även hjältarna. Det finns personer som pendlar mellan att vara massmördare till att vara delaktiga i lösningen av problemet. Det finns kvinnor i handlingen, men att beskriva känslor och relationer är inte författarens starka sida.

Den starka sidan var påtaglig i den förra boken. Humor är en bristvara i svenska kriminalromaner. Därför blev jag lite besviken när boken var nästan fri från den varan.

Betyg: 2 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1135

Ola & The Janglers: No No No In på listan 11 september 1965 Låg kvar i 4 veckor, Högsta placering: 5