fredag 16 mars 2012

Djävulens apostel
Av Anders Öhrström
Books-on-Demand 2008
ISBN 9789186193195, Storpocket, 344 sidor
Det är inte vanligt att Södertälje är skådeplatsen för moderna deckare. Inger Frimansson har visserligen förlagt handlingen till stadens omgivningar i några av sina psykologiska alster. Men här är det staden, stadens brottslighet och poliskår som står i centrum.

De stora integrationsproblem som förekommer i staden är knappt berörda. Märkligt! Polisen får istället hantera narkotikasmuggling och ett stort antal extremt brutala mord. Dessutom blir flera av stadens mest kända byggnader bombade och nedbrända. Det är inte måtta på vad Södertälje får stå ut med.

Förvisso är det en hyfsat kompetent polis som leder utredningen och han har också en del skickliga kamrater till sin hjälp. Men det börjar bli lite tjatigt att polischefen nödvändigtvis måste vara så korkad att han knappt kan knyta sina egna skor. En kliché som snarast borde utrotas.

Författaren gapar över mycket. För mycket. Boken hade mått bra av att redigeras på ett sätt som gjort brott och brottsbekämpning mer koncentrerad. Nu far det omkring överallt, med mängder av stickspår, personer och sidohistorier Genom att stryka sisådär 100 sidor hade boken fått mer fart och stringens.

Intressant dock att en bil stjäls utanför vårat lantställe.

Betyg: 2 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8