torsdag 12 april 2012

Ramona Fransson: Hämnaren från Tjörn - Bokomdöme

Hämnaren från Tjörn
Av Ramona Fransson
anomaR 2012
ISBN 9789186465148, Inbunden, 240 sidor
En flitig deckarförfattare är Ramona Fransson, nu kommer den sjätte boken i hennes serie om spaningschefen Greger Thulin, kriminalkommissarien Katarina Linde och kriminalteknikern Charlotte Engman. Och som sig bör är handlingen förlagd till västkusten.

När Greger och Charlotte kör över Tjörnbron, nyss hemkomna från en semesterresa, exploderar en bil framför dem. En man hittas död i bilen. De kastas på det viset direkt in i handlingen. Polisen har inga vettiga spår och trots att ytterligare ett bombdåd med dödlig utgång sker är de helt villrådiga.

Parallellt skriver författaren om en problemfamilj där den ensamstående modern drabbas av cancer. Hon har två barn, ett mindre och ett nästan myndigt. De tas om hand av sin moster, men ränker smids på oväntat håll. Självklart löper de två historierna ihop på slutet av boken, det är ju en detektivromans privilegium att göra så.

Ramona Franssons beskrivning av familjen, sjukdomen, barnen och alla de problem de drabbas av är ömsint, hjärteknipande och spännande. Däremot lyckas inte författaren något vidare att berätta om polisutredningen och allra helst inte om de poliser som ingår i utredningen. Det blir nästan som om de två parallellhandlingarna är skrivna av två olika personer.

Hur brotten gått till framgår ganska snart, men det gör ingenting, som läsare blir man engagerad i hur det ska gå för barnen mer än hur polisen ska lyckas med sin utredning.

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8