onsdag 30 maj 2012

Alexander Söderberg: Den andalusiske vännen - Bokomdöme

Den andalusiske vännen
Av Alexander Söderberg
Norstedts 2012
ISBN 9789113043623, Inbunden, 501 sidor
Den här boken har föregåtts av ett rykte om att filmrättigheterna redan är sålda och att ett trettiotal länder redan har planerat att ge ut den. Man kan förstå varför – när man läser den är det som att sitta i en biosalong och se scenerna rullas upp. Boken är som gjord att filmas med all den dramatik och action som den innehåller.

Trots att det är full fart från början till slut har författaren lyckats med att få personerna levande och trovärdiga. Det blir spännande till gränsen till olidlighet, läsaren drivs framåt för att så snart som möjligt nå upplösningen.

Boken innehåller ganska få hederliga människor. Den är full av gangsters och bovar på olika nivåer och de flesta poliser som figurerar har dolda agendor eller är korrupta. Vid närmare eftertanke blir de ganska osannolikt, men vad gör det när man blir underhållen på ett så elegant sätt.

Sjuksköterskan Sophie Brinkmann lever lugnt och stilla med sin son. När hon på sjukhuset får vårda gangsterbossen Hector Guzman förändras hennes liv. Polisen är efter honom och kontaktar Sophie för att få hennes hjälp. Det kan bara sluta med förskräckelse, och det gör det också. Hon hamnar mitt i kriget mellan Guzman, polisen och andra brottssyndikat.

Det är mycket möjligt att jag går och ser den film som jag är övertygad om kommer att göras efter denna förlaga. Hoppas att den kan förvalta författarens debutdeckare. Han lovar också minst två uppföljare.
Betyg: 3 tomteluvor

Foto: Malin Lauterbach

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3