onsdag 23 maj 2012

Leif Woxlin: Berget, vattnet, blodet - Bokomdöme

Berget, vattnet, blodet
Av Leif Woxlin
Blommaberg Förlag 2012 (utkom som e-bok 2011)
ISBN 9789197491075, Inbunden, 242 sidor
Författaren tillhör en av Sveriges flitigaste deckarförfattare. Han är nu inne på sin åttonde bok om kriminalpoliserna i Hudiksvall. Däremot är han inte en av de mer välkända, utanför Hälsingland naturligtvis. Han har onekligen utvecklats i sitt skrivande, även om det fortfarande finns förbättringspotential.

Leif Woxlin har ett eget sätt att skriva. Meningarna är ganska korthuggna, men blir ändå väl beskrivande och målande. Svagheten hos honom är tveklöst dialogen som blir krystad och lite hackig med den skrivteknik han använder.

Han kan hitta på ganska fyndiga och dramatiska historier som gärna vänder riktning några gånger under berättelsens gång. Allt för att överraska läsaren.

En invandrad missbrukare och enstöring hittas hängande upp och ner i sin trädgård. Woxlins vanliga Hudiksvallpoliser bedriver en utredning i fallet p g a att de inte vill blanda in den nye chefen. Lite oklart varför. Dessutom anlitar de den frilansande CP-skadade Dan Persson som vi också träffat i tidigare böcker.

Jakten bedrivs intensivt och misstankarna hoppar runt mellan bokens karaktärer. Det är en bra grundidé som ändå inte riktigt får blomma ut.

Betyg: 2 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2