fredag 4 maj 2012

Varg Gyllander: Ingen jord den andra lik - Bokomdöme

Ingen jord den andra lik
Av Varg Gyllander
Massolit 2012
ISBN 9789186649494, Inbunden, 343 sidor
Detta är den fjärde delen om kriminalteknikerna Ulf Holtz och Pia Levin. Författaren Varg Gyllander har här lämnat den traditionella polisromanen. Boken är en mer resonerande och begrundande bok än tidigare och faktiskt, den innehåller inte så mycket brottslighet. Bara ett mord, om det ens är ett sådant, och det är i alla händelser preskriberat.

Ulf Holtz dotter gräver upp ett gammalt skelett i en vikingagrav och kontaktar sin sjukskrivne och avstängde pappa. Men det är ingen viking de hittat, dödsfallet är bara c:a femtio år gammalt. Holtz får av någon dunkel anledning hand om ”fallet” trots att det är så pass gammalt, och trots att man inte har en aning om där har begåtts något bott överhuvudtaget

Samtidigt får man följa fler parallellhistorier, och sympatiskt nog löper inte alla samman i upplösningen. En skola bränns ner i en förort och där hittar man i ett värdeskåp ett antal videofilmer. En ung flicka med en missbrukande mamma utnyttjas på ett grovt och för läsaren smärtsamt sätt. Pappan till Ulf Holtz dödade iranska flickvän åker till sitt forna hemland för att utröna vad som hände hans dotter.

Varg Gyllander har på detta sätt närmat sig den ”vanliga romanen” genom att sätta fokus på flera olika människoöden istället för brotten. Vi får följa ett antal personers problem, tillkortakommanden och försök att leva upp till vad omvärlden kräver av dem. Och det gäller också i hög grad poliserna vars relationsproblem har lyfts fram rejält i denna bok.

Vart är Varg på väg? Vem vet! Det verkar i alla fall som om han vill ta ut svängarna lite mer än de traditionella svenska polisromanförfattarna gör. Det applåderar vi – mycket som skrivs idag känns stöpt i samma form.

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2