tisdag 17 juli 2012

Mats Ahlstedt: Dockmakarens dotter - Bokomdöme



Dockmakarens dotter
Av Mats Ahlstedt
Kabusa böcker 2012
ISBN 9789173552196, Inbunden, 276 sidor
Fatima Wallinder och Sören Högström är poliser i Göteborg i Mats Ahlstedts böcker. Tillsammans med sina kollegor figurerar de nu i författarens sjätte deckare. Boken tar avstamp i 70-talets Vietnamrörelse och dess konsekvenser i dagens samhälle.

Kim-Ly är född i Sverige, men hennes mamma är vietnamesiska och hennes pappa är amerikans desertör. Han har utvisats av den svenska regeringen för att dömas i sitt hemland. Mamman har dessutom blivit utsatt för övergrepp av svenska poliser. Kim-Ly vill hämnas, men när flera mord begås kan man ändå inte vara säker på att det är hon som är mördaren.

Det blir ett knivigt fall att lösa för Fatima Wallinder. Hon har somalisk bakgrund, vilket är ett av författarens grepp för att ta upp samhällsproblem i allmänhet och främlingsfientlighet i synnerhet. Det är en rätt underfundig och fyndig historia han har kokat ihop, men den kunde nog ha utnyttjas lite bättre. Fatima är ändå en intressant karaktär att bygga vidare på, en ganska annorlunda deckarhjälte. Det som är mest annorlunda är egentligen att hon är ganska vanlig jämfört med andra författares huvudpersoner, och det är sympatiskt.

Nu hänger det inte riktigt ihop överallt, det blir lite spretigt. För mycket av tillfälligheter och ganska ologiska vändningar i intrigen för boken framåt. Emellanåt känns historien lite väl naiv och jag saknar också mer av gestaltande text.

Betyg: 2 tomteluvor

Foto: Snezana Vucetic Bohm

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1127

Freddy Weller: Games People Play In på listan 16 augusti 1969 Låg kvar i 1 vecka, Högsta placering: 8