söndag 22 juli 2012

Jan Mårtenson: Mord i blått - Bokomdöme

Mord i blått
Av Jan Mårtenson
Wahlström & Widstrand 2012
ISBN 9789146221470, Inbunden, 375 sidor
Jan Mårtenson ger sig inte. I år kommer den 40: e boken om antikhandlaren Johan Kristian Homan. Likt Kalle Anka vägrar han och hans närmaste omgivning att åldras. En omgivning som innehåller de numera välkända figurerna; flickvännen Francine som liknar Julia Roberts, katten Cléo de Merode som löser alla brott, Homans antikhandlarvän Eric Gustafsson och polisen Calle Asplund. Samhället runt om dessa personer förändras dock hela tiden och Homan är aldrig sen att kommentera stort som smått.

Han är egentligen en ganska beskäftig typ, jag skulle inte stå ut med att ha honom som vän. Han är mästrande och lägger sin näsa i blöt hela tiden. I den här boken är han dock lite mindre enerverande än vanligt, kanske håller han ändå på att åldras lite.

Naturligtvis är Stockholm i centrum, så är det oftast i Mårtensons böcker. Men även Marrakech tilldrar sig svenska brottslingar och Homan blir som vanligt inblandad när han är på besök i denna stad för att bevista ett modeföretags 50-årsjubileum. När en man hittas död misstänker Homan som vanligt mord även om den marockanska polisen mer är inte på ett rån. Dramatiken fortsätter i Stockholm och många ränker smids runt det stora modeföretaget.

Givetvis levererar Mårtenson stora portioner allmänbildning om allt mellan himmel och jord. Modebranschen och antikviteter får extra belysning i denna bok. Denna kunskapsspridning är som vanligt det bästa med Johan Kristian Homan och hans inblandning i mordhistorier.

Betyg: 2 tomteluvor
 
Foto: Cato Lein

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3