onsdag 22 augusti 2012

Bernt Danielsson & Lars Torstensson: Vinifiktioner - Bokomdöme

Vinifiktioner
Av Bernt Danielsson & Lars Torstensson
Terrific Editions 2011
ISBN 9789197962902, Danskt band, 162 sidor
Förlaget Terrific Editions är en del av företaget Terrific Wines. M a o det här handlar om vin. Författarparet har skrivit tretton noveller som på ett eller annat sätt handlar om den ädla drycken. Den längsta och första av novellerna, Kommissarie Flaubert gör rätt fast det blir fel, är dessutom en tydlig kriminalhistoria med mord, utredning och upplösning.

Det ges ut alldeles för få noveller i Sverige. Därför blir man glad varje gång det kommer något läsvärt. Att ha ett tema, vin i detta fall, är inte heller helt fel. Då finns det något som håller samman de olika berättelserna. Nu är de för all del väldigt olika och spretar charmigt åt olika håll.

Kåre Halldén skapade förra året begreppet Wine Crime. Ett par av novellerna här platsar definitivt i den benämningen. Men det som mest genomsyrar de Danielssonska och Torstenssonska novellerna är kärleken till vinet och en stor skopa med humor. Jag blir på gott humör av att läsa deras noveller, och lite törstig också måste jag erkänna.

Kommissarie Flaubert återser jag gärna även om det brott han får att utreda är hemskt. Offren är styckade – en korkskruv är inskruvad i deras huvuden och allt blod är försvunnet. En inte allt för lätt gåta att lösa för den sympatiske kommissarien.

Betyg: 3 tomteluvor

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1124

The Music Explosion: Little Bit O'Soul In på listan 15 juli 1967 Låg kvar i 7 veckor, Högsta placering: 2