onsdag 15 augusti 2012

Björn Hellberg: Skarprättaren - Bokomdöme

Skarprättaren
Björn Hellberg
Lind & Co 2012
ISBN 9789174610888, Inbunden, 292 sidor
Sten Wall är en seglivad polis i den svenska deckarutgivningen. Nu dyker han upp för tjugonde gången i Björn Hellbergs regi. Om man betänker att författaren skrivit några andra deckare samt ett stort antal fackböcker (främst om tennis) får man en uppfattning om hur produktiv han är.

Böckerna i den här serien har aldrig varit särskilt märkvärdiga, men har med all rätt funnit sina läsare, de som uppskattar ett fint språk och de som vill ha en lite gammaldags stil på sina deckare. Skarprättaren tillhör ändå Björn Hellbergs bättre böcker. Språket känner man igen. Det är likadant som han talar. Korrekt, lite snirkligt och mycket underfundigt, ofta med en gnutta finstämd humor.

Den fiktiva staden, som Björn Hellberg kort och gott kallar Staden, drabbas av en serie våldsbrott. Ett antal personer utsätts för attacker till synes utan samband. Sten Wall får en hel del att fundera på. En pensionär som börjat ägna sig åt släktforskning tror att allt hänger samman med hans undersökningar. Men är det så?

Björn Hellbergs främsta tillgång är att han inte väjer för dagens samhällsproblem. Han väljer gärna aktuella ämnen för sina intriger. Och Sten Wall har med all rätt fått sin trogna läsarkrets.

Betyg: 3 tomteluvor   Foto: PeO Persson

Inga kommentarer:

Victoria Björn Blomqvist: Bortom trädens gräns - Bokomdöme

  Bortom trädens gräns Av Rebecka Björn Blomqvist Piratförlaget 2024 ISBN 97891642008972, Inbunden, 378 sidor Det här är författarens tredje...