tisdag 29 januari 2013

Lennart Brohed: Den döde på Norra Byxeskäret - Bokomdöme

Den döde på Norra Byxeskäret
Av Lennart Brohed
Eget Förlag 2012
ISBN 9789163719080, Pocket, 272 sidor
Lennart Brohed tillhör Sveriges mest underskattade deckarförfattare. Det här är hans nionde historiska kriminalroman om Lysekilspolisen Göran Persson. Hans böcker har alltid präglats av ett fint språk och ett sjusärdeles gott humör. För mig är det konstigt att han inte har uppmärksammats mer, t ex av något av de större etablerade förlagen.

Han kryddar sina deckare med bilder och tidningsannonser från den tiden han skriver om. Det ger en mersmak åt läsupplevelsen. Broheds beskrivningar av Bohuslän är sådana att man känner för en liten resa. Han använder sig också av åtskilliga tidsmarkeringar, precis som det ska var i historiska romaner.

Året är 1931 och det är sommar. En rik enstöring påträffas död på Norra Byxeskäret. Det blir en svår gåta för överkonstapel Göran Persson. Det är det inte för läsaren. Boken börjar med det våldsamma mordet och mördarens försök att sopa igen spåren. Läsaren är alltså informerad och vet det som polisen söker efter. Det är därför ingen pusseldeckare, snarare då en gammeldags polisroman.

Göran Persson och hans ganska härliga och mänskliga poliser ringar sakta men säkert in mördaren. Man är ganska säker på att han åker fast till sist. Lennart Brohed berättar om polisernas arbete och om deras vardag med en varsam penna. Det blir aldrig tråkigt.

Betyg: 4 tomteluvor

1 kommentar:

Anonym sa...

Härligt att hitta en som uppskattar Lennart Brohed´s deckare. Är inne på min tionde nu "En utredning med förhinder". Håller med dig om att det är konstigt att de större bokförlagen inte har upptäckt honom. Han skriver målande om omgivningen utan att förta spänningen från den egentliga handlingen. Det är ingen högteknologi inom bevisbördan. Här får man som det senaste inom detta område klara sig med fingeravtryck. Samtidigt så finns det humor i böckerna. Så har ni inte läst böckerna, gör det.
MVH Christina Wikstedt

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2