lördag 16 mars 2013

Zac O'Yeah: Operation Sandalwood - Bokomdöme

Operation Sandalwood – ett dödligt uppdrag för Mr. Majestic
Av Zac O’Yeah
Ordfront 2013
ISBN 9789170376894, Inbunden, 369 sidor
Även om boken är skriven på svenska så har den indiska översättningen redan givits ut i Indien. Boken tilldrar sig i Indien, i Bangalore. Författaren bor i Indien, i Bangalore. Han har bott där i över tio år, är född i Finland men uppvuxen i Göteborg.

Det här är en synnerligen tilltalande skröna. Det är roligt, på gränsen till farsartat emellanåt. Författarens fantasi verkar vara helt hämnings- och gränslös. Det är verkligen roligt att konstatera att humorn inte är död i litteraturen. På senare tid har det kommit ut en hel rad skrattframkallande böcker i Sverige. Det var på tiden. Efter en tids fokus på socialrealism och våld i svenska kriminalromaner öppnar sig nu fler sätt att hantera genren.

Zac O’Yeah skriver visserligen också med stor realism. Hans skildringar av den indiska vardagen, av människornas vedermödor doftar lokalkännedom. Det märks att han skriver om sådant han känner till. Som läsare blir man placerad mitt i händelserna. Det är lätt att känna sig närvarande.

Mr Majestic heter Hari i förnamn och är en ganska misslyckad mångsysslare och småfifflare. Ingenting är honom främmande som kan ge en rupie i börsen. Han blir ofrivilligt indragen i en affär där han utger sig för att vara privatdetektiv och får i uppdrag att söka efter en svensk flicka som försvunnit. Den svenska flickan är adopterad från Indien och smälter så att säga lätt in bland den övriga befolkningen.

Hari blir jagad av blodtörstiga torpeder och det går oftast ganska dåligt för honom. Men eftersom han är en särledes kvicktänkt person klarar han sig ur de flesta knipor. Och han gör det på ett mycket roande och ofta väldigt dråpligt sätt. Det är lätt att bli förtjust i Hari Majestic och jag skulle gärna se honom gestaltad på vita duken.

Betyg: 4 tomteluvor 

Foto: Gustav Gräll

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2