onsdag 17 april 2013

Lennart Lundstedt: Ostadig och flyktig - Bokomdöme

Ostadig och flyktig
Av Lennart Lundstedt
Förlaget Orda 2012
ISBN 9789174970173, Inbunden, 229 sidor
Lennart Lundstedt har gedigen deckarerfarenhet. Han är bibliotekarie och medlem i deckarföreningen Dråpliga Sällskapet. Detta är hans första roman, men han har tidigare fått ett antal noveller publicerade.

Författarens huvudperson är antikvariatsbokhandlaren Staffan Modin. Han är en ganska tilltufsad och cynisk person. Läsaren får följa hans tankar ganska ingående. Modin är lite av en filosof. Han funderar över det mesta. Varför allt blev som det blev.

Staffan Modins tankar och Lennart Lundstedts författarskap innehåller en knastrande torr och knappt förnimbar humor. Den kallas kanske brittisk. I alla fall är den angenäm att läsa.

Bokhandlarens fru hittas mördad i armarna på en annan man, som också är död. De återfinns i familjens sommarstuga. Att Modin inte blir mer misstänkt än han blir kan tyckas märkligt, i synnerhet som han inte har något alibi. Han flyttar så småningom till stugan och blir värvad av det suspekta lokala Förbundet. De delar ut farliga uppdrag som inte riktigt faller Modin i smaken.

Berättandet är långsamt och författaren behärskar språket bra. Att det blir lite action på slutet känns inte nödvändigt egentligen. Det stillsamma berättandet och den torra humorn kunde istället ha fått mer plats.

Betyg: 2 tomteluvor


1 kommentar:

lars anderson sa...

Har med nöje tagit del av denna så välgörande annorlunda deckare, som med sin resonerande form bryter mot de flesta andra svenska. Jag ser fram mot nästa bok av författaren

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2