söndag 30 juni 2013

Buthler & Öhrlund: Uppgörelsen - Bokomdöme

Uppgörelsen
Av Dan Buthler & Dag Öhrlund
Massolit Förlag 2013
ISBN 9789187135187, Inbunden, 468 sidor
Så var det då dags för den av många efterlängtade fjärde delen om psykopaten och seriemördaren Christopher Silfverbielke och hans ständige antagonist kriminalkommissarien Jacob Colt. Ryktet har sagt att nu skulle den slutliga bataljen stå, och titeln på boken antyder ju också det. Om det blir så kan jag naturligtvis inte avslöja, det skulle förstöra spänningen för många.

Bokserien har en stor och stadig läsarkrets. Psykopater har alltid fascinerat. Alltifrån monstret i Keplers böcker till Hannibal Lecter. Vi vill gärna läsa om de allra mest onda människorna, men vi vill naturligtvis inte träffa dem i levande livet.

Silfverbielke överträffar till och med sig själv i denna bok, när han lagom till jul även blandar in kommissariens familj för att utkräva den hämnd som han så hett eftertraktar.

Det blir som vanligt olidligt spännande. Boken är verkligen svår att lägga ifrån sig. Polisen står maktlös och Jacob Colt är frustrerad eftersom han inte får leda utredningen. Hans familj är ju involverad.

Buthler och Öhrlund (och Silfverbielke) väver en intrig som nästan är värdig en Jo Nesbö. Psykopatens planer är komplicerade men intelligenta. Kanske är det därför som han aldrig har åkt fast.

I mitt tycke har böckerna stadigt ökat i kvalitet. Kanske är det igenkännandet som skapar det, men jag tror mer på att författarna utvecklas. Det har blivit fler kvinnor med i handlingen och de familjerelaterade beskrivningarna har fått ta mer plats. Bra!

Men trots allt är ju detta i första hand en gastkramande thriller. Det är mycket nervpåfrestande när galningen lyckas med gärning efter gärning. Läskigt bra!

Betyg: 3 tomteluvor      Författarfoto: Knut Koivisto

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1134

The Kinks: Victoria In på listan 17 januari 1970 Låg kvar i 3 veckor, Högsta placering: 8