söndag 31 augusti 2014

Nils Mohlin: Obsesión - Bokomdöme

Obsesión
Av Nils Mohlin
Recito 2014
ISBN 9789175175638, Danskt band, 319 sidor
Att skriva om hedersmord är angeläget. Boken om Fadime av Ulf Broberg och Leif Ericksson t ex är mycket engagerande, informativ, lärorik och tankeväckande. Nils Mohlin ger sig på samma ämne i sin Obsesión. Det är bra och han har många intressanta vinklar som belyser ämnet.

Men boken som helhet ger tyvärr en effekt som kanske inte var tanken. När man skriver om just hedersmord har i alla fall jag känslan av att författaren borde ha en ganska fördomsfri inställning till kvinnor. Men så är det inte i denna bok. Som exempel kan nämnas att när några söker efter ett antal kvinnor som gömt sig är lösningen att patrullera en strand i Spanien. De små liven kan ju naturligtvis inte undvika att gå dit för att sola, hur hotade och jagade de än är.

Nils Mohlin må ha ett hedervärt syfte, men det fungerar inte heller att låtas den jagade muslimska kvinnan begå några mord, bl a på en helt oskyldig polis. När även det mordet rättfärdigas av målet att upplysa världen om hedersbegreppets problem missas hela anledningen till att skriva denna bok.

Evin Latifi ska hedersmördas. Hon har begått brottet att ha en svensk pojkvän och hon har struntat i den av släkten utvalde gemålen. Hon tvingas att fly till Spanien där hon lierar sig med ett par extremt brottsbelastade kvinnor. Det är oklart vad dessa kvinnor egentligen vill uppnå. Följden blir i alla fall en hiskelig historia där ett flertal mord begås med hjälp av extremt giftiga ormar. En bestialisk mordmetod som författaren lyckas att beskriva på ett spännande och nervkittlande vis. Det går att känna desperationen och vidrigheten av att möta ett sådant kräldjur.

Tyvärr innehåller boken många språkfel som skulle behöva redigeras. Det är en del stavfel, men värre är ändå det stora antalet ordföljder och liknande som har blivit omkastade. Jag hoppas att ingen redaktör har läst igenom och godkänt, för om det är så är det ett illa utfört arbete.

Betyg: 1 tomteluva

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3