onsdag 22 april 2015

Lars Forsberg: Klara, färdiga, dö! - Bokomdöme

Klara, färdiga, dö!
Av Lars Forsberg
Forum 2015
ISBN 9789137143804, Inbunden, 365 sidor
Lars Forsberg är polis. Man får hoppas att det han skriver är så långt ifrån verkligheten som möjligt. Han producerar nämligen humoristiska böcker, närmast farsartade. Detta är den andra boken om T-Rex, kriminalkommissarie Torsten Rexelius. Denne är en tämligen misslyckad, lat och inkompetent polis. Att han överhuvudtaget arbetar kvar där han gör är mer att betrakta som en slumpens skörd. Han har en obeskrivlig tur när han löser sina brott. Det är sällan med tankeverksamhet, även om han tänker ganska mycket. Men fel.

Torsten ligger illa till En omorganisation är på gång och hans tjänst är ifrågasatt. Han har bara en chans. Han måste lösa det allvarliga brott som gäckar polisen. En kollega har blivit brutalt mördad i sitt hem. Polisen står frågande, i synnerhet T-Rex. Han är konstant på fel spår.

Han har också klampat in i ett pågående rån i en juvelerarbutik utan att märka det. Två gånger. Naturligtvis har han fastnat på övervakningskameran. Han måste göra allt för att han inte ska bli avslöjad som den klant han är. Det som i själva verket bekymrar honom mest är att han av vittnen blivit beskriven som tämligen fet. Något han inte kan förlika sig med.

Det är som sagt en fars. En hejdlös fars. Det ges knappt rum för andningsuppehåll. Torsten är en omöjlig polis och en lika omöjlig människa. Men det blir lite för mycket av det goda. Det blir inte så många gapskratt och dessvärre bara enstaka fniss, även om det vilar en gemytlighet över hela historien.

Torsten är någon slags light-variant av Ewert Bäckström, men en mycket sämre polis. Trots en viss grad av tjatighet är han ändå ganska underhållande att läsa om.

Betyg: 3 tomteluvor 

Foto: Kurt Olofsson

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2