torsdag 6 augusti 2015

Jonas Moström: Dominodöden - Bokomdöme

Dominodöden
Av Jonas Moström
Lind & Co 2015
ISBN 9789174614114, Inbunden, 320 sidor
Jonas Moström började förra året på en ny serie om psykiatern Nathalie Svensson i Rikskriminalpolisens gärningsmannaprofilgrupp. Den föregående serien handlade om Sundsvallspolisen Johan Axberg och hans vän överläkaren Erik Jensson. Nu förenar författaren de två serierna.

Jensson försvinner i en kulvert på Sundsvalls sjukhus. Samtidigt hittas en av hans kollegor mördad. Johan och hans kollegor är mer än angelägna om att hitta vännen. De beslutar sig för att kalla in gärningsmannaprofilgruppen.

Nathalies syster, Estelle, tillhör de misstänkta. Det finns många av den varan, men som läsare var det inga problem att peka ut gärningsmannen redan när hen presenterades i boken första gången. Detta även om Jonas Moström försöker förleda oss in på olika spår hela tiden. Det blir lite tråkigt med denna variation av misstänkta hela tiden, samtidigt som man är rätt så övertygad vem den verklige mördaren är.

Intrigen är Keplerskt komplicerad, utan att det finns en märkbar anledning därtill. Man får aldrig riktigt förklarat varför mördaren med stämjärn karvar ut rektangulära gropar i offrens ryggar. Medan offret lever. I dominobricksstorlek. Och hen lämnar dessutom en dominobricka vid sina offer.

Jonas Moström har under sitt tidigare författarskap tryggt levererat habila kriminalromaner. Men nu har han skruvat till intrigen i mesta laget, kanske följt någon slags deckartrend.

Dialogen haltar lite och poliserna känns lite korkade: Men å andra sidan hade jag ju listat ut mördarens identitet.

Jonas Moström kan bättre!

Betyg: 2 tomteluvor


Foto: Ulla Montan

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2