torsdag 20 augusti 2015

Maria Nygren: Feberfågel - Bokomdöme

Feberfågel
Av Maria Nygren
Wahlström & Widstrand 2015
ISBN 9789146229397, Inbunden, 246 sidor
Det är uppfriskande att få en bok i händerna vars sidantal är som det oftast var för femtio år sedan. Under 300 sidor. Dagens böcker innehåller annars så många parallella historier att det krävs fler sidor för att berätta dem alla.

Maria Nygren har tidigare skrivit ungdomsromaner, men debuterar nu som vuxenförfattare. Det gör hon med en bok som rör sig mellan thriller och skräckgenren. Lämpligt nog är den då märkt med Spänningsroman, som egentligen är ett ganska utslitet begrepp och inte säger så mycket.

Linn är en före detta polis som efter en personlig tragedi börjar arbeta som försäkringsutredare. Hon är ganska duktig på att ertappa bedragare. Hon skickas iväg till idyllen Sejdarö i Ålands hav. Där har många olyckor inträffat och osedvanligt många har begärt ersättning från försäkringsbolaget. Hon ska ”undercover” utreda vad det beror på. Hon hyr en omodern stuga och låtsas vara fågelfotograf.

På en ö, med dess begränsade yta, är det naturligtvis upplagt för mystiska händelser och förvecklingar. Linn börjar undra över om det finns någon annan anledning än försäkringsbedrägerier till de många olyckorna. Och fler inträffar.

Alla öns innevånare är lite mystiska och som läsare flyttar man sina misstankar från den ena till den andra. Eller är det ingen människa som ligger bakom händelserna utan något övernaturligt?

Maria Nygren besitter ett fint och gestaltande språk. Hon låter sina karaktärer bli i högsta grad levande och miljöbeskrivningarna målar upp ett stycke skärgårdsidyll. Speciellt intressanta har hon gjort byns innevånare, var och en ett skärgårdsoriginal. Emellanåt får hon till spänningen också, även om berättelsen oftast är behagligt stillsam.

Upplösningen blir både kaosartad och lite rörig, den sämsta delen av boken. Jag köper inte riktigt den, men där finns också en öppning för en fortsättning. Den läser jag gärna

Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Helén Karlsson

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1126

The Spotnicks: Papa Oom Mow Mow In på listan 25 juli 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 3