torsdag 14 april 2016

Lucifer: Svinen - Bokomdöme

Svinen
Av Lucifer (pseud. För Carl-Johan Vallgren)
Albert Bonniers Förlag 2015
ISBN 9789100140298, Inbunden, 377 sidor

Carl-Johan Vallgren vann Augustpriset 2002 med Den vidunderliga kärlekens historia, och tillhör landets mest väletablerade och lästa författare. Han är också musiker och har spelat in ett antal album. Det är tydligt att han är sugen på att prova på nya saker, som att t ex ge ut en thriller som han gjorde under pseudonymen Lucifer 2013. Det här är uppföljaren i samma serie.

Vallgrens huvudperson är en f d narkoman som heter Danny Katz. Han rör sig i samhällets utkanter men har ett utpräglat rättvisepatos. Men han blir tydligen aldrig av med sitt knarksug och dras till sina gamla vänner i den världen. Hans förre langare hittas mördad och dennes flickvän är försvunnen. Danny dras in i en härva med prostitution, narkotika och värdetransportrån. Han går inte säker själv längre.

Katz kontakt hos polisen heter Ewa Westin och hon hjälper honom att finna vad han söker. Hon har samma känsla för rättvisa men hennes omgivning är mer flexibel, i många fall korrumperade. Brottshärvan är större och snårigare än vad någon kan tro och våld och spänning accelererar.

Boken är en klassisk thriller. Välskriven av en välskrivande författare. Men något nytt presenterar inte Carl-Johan Vallgren. Det är mycket klichéer och saker som läsarna känner igen. Till exempel slår det aldrig fel att när någon smyger in i ett rum eller hus så får han efter en stund en revolvermynning i nacken. Även om det och mycket annat är förutsägbart blir det ändå spännande, mycket tack vare det fängslande språket, men kanske lite tråkigt.

Betyg: 3 tomteluvor  


Foto: Caroline Andersson

Inga kommentarer:

Veckans Tio i Topplåt 1133

Big Dee Irwin & Little Eva: Swinging On A Star In på listan 1 februari 1964 Låg kvar i 6 veckor, Högsta placering: 2